top of page

Γενικές Πληροφορίες

Το Digital Democracy Hackathon, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία), έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ενισχύσουν την ψηφιακή δημοκρατία στη χώρα μας. Το Hackathon ψάχνει για καινοτόμες και βιώσιμες ψηφιακές λύσεις που θα ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής, όπως είναι η Κυβέρνηση, η Βουλή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανισμοί.

 

Το Digital Democracy Hackathon καλεί δυνατούς λύτες προβλημάτων, δημιουργικά μυαλά, ειδικούς στη δημοκρατία, προγραμματιστές, γραφίστες, σχεδιαστές εφαρμογών και ιστοσελίδων να συναντηθούν σε μια δημιουργική διαδικασία συνεργασίας. Οι λύσεις/ιδέες που θα προτείνουν οι ομάδες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ενώπιον Κριτικής Επιτροπής και οι τρεις καλύτερες θα βραβευθούν.

 

Το Digital Democracy Hackathon αποτελεί διοργάνωση του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη. Συντονίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Στόχος είναι η δημιουργία πρωτοτύπων ψηφιακών εφαρμογών για διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και της πρόσβασης στην πληροφόρηση.

 

Προτεινόμενες θεματικές κατηγορίες:

  • Ψηφιακή διακυβέρνηση

  • Δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία

  • Ο ψηφιακός χώρος ως χώρος δημοκρατίας

  • Ενεργός συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων

 

Ενδεικτικές προκλήσεις για τις οποίες θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις οι ομάδες:

  • Η βελτίωση της διαφάνειας και η εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής.

  • Η εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, και ειδικότερα των νέων, που ζουν στις αγροτικές περιοχές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

  • Η διασφάλιση ίσης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτική, αμερόληπτη και κατανοητή πληροφόρηση.

  • Η ενίσχυση της πληροφόρησης που παρέχεται από το Κράτος και τους άλλους θεσμούς προς τους νέους από μειονεκτικά περιβάλλοντα ή που βρίσκονται ενώπιον προκλήσεων κοινωνικού αποκλεισμού, για τις ευκαιρίες, τα προγράμματα ή τις υπηρεσίες  που έχουν στη διάθεσή τους.

  • Η αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους. Η διασφάλιση ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν παραπλανητικές ή ψευδείς ειδήσεις.

  • Αρκετοί πολίτες, ιδιαίτερα νέοι, δεν βρίσκουν ενδιαφέρον είτε απαξιώνουν τις δημόσιες συζητήσεις ή διαβουλεύσεις. Η διερεύνηση εναλλακτικών και δημιουργικών προσεγγίσεων αυτών των θεμάτων μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, όπως οικοσυστημάτων VR/Metaverse, για να αυξηθεί η συμμετοχή και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. 

  • Η διεύρυνση της προσβασιμότητας των πολιτών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ.

 

 

Συμμετέχοντες: Φοιτητές προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου από όλους τους κλάδους και νέοι ηλικίας μέχρι 35 ετών.  Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν προκαθορισμένες ομάδες ή άτομα. Στην περίπτωση που θα υπάρχουν ατομικές συμμετοχές, θα δημιουργηθούν ομάδες των 3-4 ατόμων πριν από την έναρξη του Hackathon.

 

Ζέσταμα (pre-Hackathon) - Προαιρετικά

Δημόσιες Διαβουλεύσεις - Εργαστήρια Ιδεών: 15 Απριλίου 2022

Pre-Hackathon:

Έμπνευση: 26 Απριλίου - Podcast με Oxygono (Γεωργία Αθανασίου & Νικόλας Κυριακίδης) στο Youth Makerspace, Λάρνακα.

Δικτύωση: 27 Απριλίου - Pre-Hackathon get-together με Google Developer Group Cyprus στο Moondogs

Εκπαίδευση: 28 Απριλίου - Παρουσίαση Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων

 

Hackathon: 29-30 Απριλίου 2022

 

Βραβεία: 
Βραβείο Byte: 2,000 ευρώ

Βραβείο ΑΗΚ: 2,000 ευρώ

Βραβείο Bionic Electronics: Δύο ομάδες θα κερδίσουν δωροεπιταγές συνολικής αξίας 1,900 ευρώ

bottom of page